2013. március 23., szombat

Bevezető gondolatok


Földünk a világegyetem (az Univerzum) része. A Földhöz tartozó anyagi világ a benne előforduló jelenségekkel együtt alkotja a természetet. A természet szerves (élő) és szervetlen (élettelen) részből áll. Az élővilághoz tartoznak: a baktériumok, a gombák, a növényvilág az állatvilág, valamint az ember.
A növény olyan élőlény, amely a talajból, a vízből és a levegőből felvett szervetlen anyagokat szerves anyagokká tudja átalakítani.
Az állat fejlettebb élőlény, mert idegrendszerrel rendelkezik, mozgásszervei és érzékszervei vannak. Az állat ösztönös lény.
Az ember abban különbözik az állattól, hogy értelmes, gondolkodó lény, aki beszélni tud, társadalomban él, munkát Végez, biológiai természete mellett szellemi, lelki élete is van.
Az ökológia az élőlények és a környezetük közötti kölcsönhatásrendszert vizsgálja. A biológiai rendszer (a bioszféra) társulásokból áll. A növényi társulást flórának, az állatok társulását faunának nevezzük. A társulások azonos fajú egyedek sokaságát alkotó populációkból szerveződnek.
Az ember a természettől elszakíthatatlan, csakis a földi élet körülményei között létezhet. (Az űrhajósok számára is ilyen életkörülményeket teremtenek!)
Ebből következik, hogy a makro- és mikrokörnyezet védelme nem más, mint az emberi élet védelme, annak pusztítása pedig öngyilkosság. Ezt az öngyilkosságot sokan „modernizáció”-nak nevezik, ahogyan a dohányos terhes anya sem nevezi magát magzata, önmaga és környezete gyilkosának.
De miféle személyi jogok, érdekek azok, amelyek nem veszik tudomásul, hogy másnak, a jövendő nemzedéknek is joga van az élethez, nem egyedül élünk a Földön, alkalmazkodnunk kell, felelősséggel tartozunk cselekedeteinkért.
Legyen a jelszó:

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése