2013. március 9., szombat

Határtalanul?!

 

„Mit jelent számunkra az, hogy határtalanul?” Ezzel a mondattal nyitotta Lőrincz Árpád tanár úr az előkészítő órát a program résztvevőinek. Először még nem sok jelentkező akadt a kérdés megválaszolására, de egy rövid történelmi áttekintő után, már mindnyájan tudtuk, hogy pontosan hogy is viszonyulunk a témához.

Valószínűleg, sokan ismerik Magyarország felosztásának körülményeit, hiszen ez az esemény alapjaiban rengette meg ezt az egykoron hatalmas kiterjedésű országot. Az újonnan meghúzott határokat az 1920. június 4-én aláírt Trianoni békeszerződés rögzítette. A békeszerződés következtében az egykori Magyar Királyság elvesztette területeinek több mint kétharmadát és magyar nemzetiségű lakosságának egyharmada a környező országokhoz került. Az új határvonal teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a nyelvi vagy nemzetiségi határokat, hiszen a legtöbb esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket csatoltak el. Az új magyar állam határain mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül. A békeszerződés után a magyar népesség aránya folyamatosan csökkent, de az elcsatolt területeken még ma is nagy számban élnek magyarok.

Az előadás után, mind megértettük, hogy bár ez az esemény kitörölhetetlen Magyarország történelméből és a nemzet már sosem lesz olyan, mint egykor a nemzeti összetartozás tudata fontos kulturális örökségünk továbbvitelében. Éppen ezt jelenti számunkra a Határtalanul! program is, hiszen ezáltal nemcsak hogy megőrizzük, felelevenítjük a régmúlt történéseit, de az új személyek és élmények megismerésével tovább is gyarapíthatjuk.

Lőrincz Árpád tanár úr összegzése után Vadonné Kovács Edit igazgatóhelyettes eligazítása következett az utazásokkal kapcsolatos információkkal és a program ismertetésével. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése